Бабезіоз собак. Нове про стару проблему

Бабезіоз — паразитарне захворювання, що передається через укус кліща. При бабезіозі відбувається ураження еритроцитів (червоних кров’яних тілець), внаслідок чого наростають ознаки анемії і загальної інтоксикації.
Клінічно бабезіоз проявляється так. Класична симптоматика — різке підвищення температури тіла, млявість, відмова від корму, бліді слизові оболонки, сеча бурого кольору. Але останнім часом симптоматика бабезіозу стала більш різноманітною і часто не характерною. В даному випадку мова йде про таких ознаках — лихоманка, субфебрильна температура, в деяких випадках хвороба протікає без підвищення температури. Тварина млява, апетит слабкий або відсутній. Може спостерігатися блювання, діарея. В окремих випадках — бронхіт. Сеча — від червоного до бурого кольору. У будь-якому випадку при затяжному періоді хвороби відзначають такі зміни — жовтушність слизових оболонок, різке погіршення стану, гепатит, виснаження, ознаки ниркової недостатності, поліорганна недостатність.

Діагностика бабезіозу в окремих випадках буває ускладнена, тому важливий будь-який симптом, що насторожує.
Лікування хвороби амбулаторне. Полягає воно в специфічному лікуванні (дія на джерело хвороби) і в інфузійній терапії (для зняття ознак інтоксикації і підтримки функції внутрішніх органів). У важких, запущених випадках рекомендовано стаціонарне лікування.

Шановні власники! Пам’ятайте, що зараз розпочинається період активності кліщів і зростає ризик інфікування. Для профілактики бабезіозу обробляйте свою собаку препаратами від кліщів. Далеко не завжди можна помітити на собаці кліща. Тому, в разі найменшого відхилення в здоров’ї тварини проконсультуйтеся з лікарем. Не займайтеся самолікуванням. Якщо Ви зняли кліща, то рекомендовано через 8 — 12 годин зробити контрольний аналіз на бабезіоз. Так як в даному випадку собака знаходиться в групі ризику.
У клініці «Лада» ми завжди готові надати допомогу Вашому вихованцю і проконсультувати з питань які Вас турбують.