Дирофіляріоз. Прихована загроза

Для більшості з нас — це дивна, незрозуміла назва. Хтось віддалено чув про це, але не надав значення. Але насправді — дирофіляріоз — дуже небезпечне, серйозне захворювання, про яке слід пам’ятати всім.
Отже, дирофіляріоз — це паразитарне захворювання, що передаються тільки при укусі комара, небезпечне як для тварин, так і для людей. У разі даної хвороби небезпека для організму полягає в паразитуванні статевозрілих паразитів і їх личинок. Розрізняють 2 види гельмінтів — D. immitis і D. repens. Паразит D. immitis паразитує в порожнині серця; D. Repens — в підшкірній клітковині. Личинки (або мікрофілярії), що виділяються паразитом, циркулюють в крові і постійно мігрують з током крові. Комарі становлять одне з ланок циклу розвитку гельмінта.

Мікрофілярії, що потрапили в організм комара при укусі, розвиваються до стадії, коли стають інвазивними (тобто готовими до перетворення в дорослих паразитів) і при черговому укусі потрапляють в організм остаточного хазяїна (людини або тварини) і досяг місця розвитку (серце або шкіра) стають дорослими статевозрілими паразитами.

Клінічно дирофіляріоз довгий час може ніяк не виявлятися. Багато в чому перебіг хвороби і її прояв залежить від ступеня інвазії (кількості паразитів), форми захворювання. Шкірна форма дирофіляріозу класично проявляється дерматитом, сверблячкою, занепокоєнням, утворення шкірних свищів, гнійників, утворення мігруючих горбків в товщі шкіри. У багатьох же випадках прояв хвороби атиповий і не так яскраво виражений. У цьому випадку мова йде про згладжені симптоми.
При наявності декількох паразитів захворювання проявляється менш виражено. Всі ці прояви викликані міграцією дірофілярій, виділенням продуктів їх життєдіяльності. Відбувається механічне травмування шкіри, розвиток алергізації і запалення.
Серцева форма дирофіляріозу протікає з ознаками недостатності роботи серця. Від власників надходять скарги такого плану — підвищена стомлюваність, млявість, задишка. У важких випадках — набряки кінцівок, кашель, непритомність і т.д.
Супутні патології інших органів виникають в наслідок міграції мікрофіллярій. Також відбувається механічне і токсичне ушкодження судин і тканин внутрішніх органів.
Діагностика дирофіляріозу.
Для дослідження використовують зразки крові. При мікроскопії мазків виявляють мікрофіллярій. Для диференціації виду паразита проводять додаткові дослідження. Слід врахувати, часто діагностика цієї хвороби буває важкою. При слабкій інвазії не завжди з першого разу можна виявити личинок в крові. Слід врахувати, що активність личинок безпосередньо в багатьох випадках пов’язана з періодом активності комарів. У суперечних випадках необхідно проводити дослідження або рано вранці або ввечері. Ще один специфічний момент в тому, що при локалізації в організмі особин тільки однієї статі в крові ніколи не знайти личинок.

Додаткові методи дослідження (біохімічний і загальний аналіз крові, сечі; УЗД, рентген, ЕКГ — на вибір) проводяться з метою визначення ступеня ураження організму і часто є обов’язковими.

Лікування та прогноз хвороби на пряму пов’язані зі ступенем інвазії і формою захворювання. Як правило, при шкірній формі лікування часто успішно. При серцевій формі дирофіляріозу існує безліч ризиків для життя пацієнта. Лікування проводиться амбулаторно і включає в себе кілька етапів. Мається на увазі введення специфічних препаратів і проведення інфузійної терапії. Під час проведення лікування існує ризик певних ускладнень, пов’язаних із загибеллю паразитів.

У зв’язку з цим пацієнт потребує строгого моніторингу стану і при необхідності — контрольної здачі аналізів. Загальна тривалість курсу лікування (включаючи перерви) — 1 — 2 місяці. Після проведення курсу лікування проводиться повторне дослідження на дирофіляріоз.

Профілактика. В першу чергу — це використання препаратів, що відлякують комарів. По — друге — це вигул тварини в місцях, менш насичених комарами.

Шановні власники! Пам’ятайте, що дирофіляріоз не передається від хворого до здорового організму. Дане захворювання вимагає особливої уваги і обережного лікування.
Ви завжди можете перевірити Вашу тварина в нашій клініці. Ми завжди готові відповісти на Ваші запитання, провести діагностику і лікування вихованця.