Сезонне загострення хронічних захворювань у тварин

Весняний період — це момент, коли відбувається перебудова організму. Особливо це позначається на імунній системі, серцево — судинній системі, дихальній системі, шлунково — кишковому тракті, сечі — статевої системи.
Тому у весняний період організм з хронічним захворюванням досить вразливий. Загострення хвороби сприяють найбільш поширені фактори — недостатність в раціоні вітамінів і мінералів, амінокислот; часті перепади температури, вологості і атмосферного тиску навколишнього середовища; цвітіння рослин.

Як відомо, вітаміни, мінерали, амінокислоти є джерелом енергії і беруть участь в обміні речовин. Недостатність одного і більше цих речовин призводить до порушення функції тієї чи іншої системи організму. Найбільш поширені слідства таких порушень — це погіршення стану шерсті тварин, посилена линька, сухість шкіри, слабкість, анемія, зниження імунітету.

Різка зміна температури і вологості навколишнього середовища часто провокує виникнення сезонних простудних захворювань (риніт, ларингіт, бронхіт, кон’юнктивіт, отит. У запущених випадках може виникнути пневмонія).
Різка зміна атмосферного тиску поряд з іншими факторами досить часто загострює хронічну серцеву недостатність. Загострення таких станів проходить особливо важко. Пов’язано це з стрибками артеріального і венозного тиску, спазмом судин, розвитком аритмій. Так, наприклад, у тварини виникає напади задишки, кашель, непритомний стан а також стенокардія. У важких випадках — набряк легенів. У групі ризику знаходяться тварини, які не перебувають на медикаментозній терапії або в період переривання терапії. Загострення серцево — судинних патологій часто не проходить самостійно і тварині потрібно швидка допомога.

Що ж стосується хвороб шлунково — кишкового тракту, то, на жаль, поки немає конкретної відповіді на це питання. Найбільш часті порушення — гастрит, ентерит (особливо коліт), панкреатит, холецистит. Симптоматика буває різноманітною. Найчастіше будь-яка з даних патологій проходить з симптомами різких, хворобливих кольок (тварина турбується, дихає ротом, іноді вигинається, живіт болючий і напружений), блювотою, діареєю, частковою або повною відмовою від корму. Загострення цих хвороб від середнього до тяжкого ступеня.
Ще одна група ризику — це тварини, які страждають уролітіазом (сечі — кам’яна хвороба), циститом. Затримка сечовипускання, часте сечовипускання, хворобливе, затяжне — будь-який з цих ознак має насторожувати.
Рясне цвітіння рослин досить часто загострює алергічні реакції. Алергія у тварин проявляється індивідуально і варіює від чхання до шкірної висипки і бронхіту.

Шановні власники тварин. У будь-якому випадку при відхиленні стану тварини від норми не затягуйте з візитом до лікаря. Не ризикуйте здоров’ям і життям Вашого вихованця. Рекомендовано також:
— профілактичний біохімічний і загальний аналіз крові, сечі. УЗД, ЕКГ, рентген та інші дослідження призначаються індивідуально;
— контрольний клінічний огляд тварини;
— дотримання дієти без різкої зміни раціону.

Ви ознайомлені з коротким описом найбільш поширених проблем. Якщо у Вас виникли питання, в клініці «Лада» ми завжди проконсультуємо Вас і надамо кваліфіковану допомогу Вашій тварині.